Monday, October 29, 2012

Uus ja omanäoline treening – AfroPowerDance!

AfroPowerDance on välja töötatud Rootsi treeneri Cecilia Gustafssoni poolt, saavutades viimastel aastal populaarsuse ka Eestis. AfroPowerDance on lihtne ja tõhus kombinatsioon treeningust ja tantsust. Trenn on saanud inspiratsiooni Aafrika erinevatest tantsudest, kaasasegsest tantsust, loomulikust liikumisest ja loodusest.
Aafrika trummide rütmis läbi korduvate ja vabastavate liigutuste saab mõnusa füüsilise pingutuse, tekib energiavoog, saab tunda rõõmu liikumisest ja tantsust! Treeningu tulemusel märkad, et paraneb Sinu üldine vastupidavus, lihasjõud ja liigesliikuvus. AfroPowerDance trennis unustad kiire elutempo ja keskendud endasse. Trenni koreograafia vahetub regulaarselt, lubades nautida uusi tantsulisi elamusi ja emotsioone.

Antud treeningut saab hetkel Eestis harrastada vaid ühes spordiklubisFittest Klubis ning seda juhendab Merit Rossner. Allpool vastab Merit AfroPowerDance trenniga seotud küsimustele.

1. Kirjelda palun lühidalt AfroPowerDance (APD) treeningu ülesehitust?
APD trenn algab soojendusega. Soojenduse käigus kuulame, kogeme rütme ja liigume nende saatel, et oma keha ette valmistada. Sellele järgneb tunni põhiosa, õpime erinevaid liigutusi ükshaaval. Kordame neid liigutusi, kuni need on kehasse salvestunud ja siis liidame üksteisega. Kui oleme põhiosa liikumised õppinud ja korranud paneme lõpuks kokku ühe tervikliku tantsu, mida tantsime läbi mitmed korrad. Pärast tempokat põhiosa lõpetame tunni lõdvestuse ja venitustega. Kõik see mahub 55 minuti sisse.


2. Kui keerulised need liigutused on?
APD liigutused on koordinatsiooniliselt lihtsad ja kergesti meeldejäävad. Liigutuste kehasse salvestumist toetab igal liigutusel olev nimi. Liigutuste nimed on samuti lihtsad - need on pärit igapäevaelust, loodusest  ning kirjeldavad liigutust. Nii võib olla, et kui kuulda sõna "väike lind" või "vikerkaar", siis keha juba reageerib. Läbi lihtsate tantsu liigutuste kasutame kogu oma keha, rullime selga ja kaela, avame õlavöödet, tugevdame jalgu, aga eelkõige tantsime.

3. Kui mul on probleeme liigestega/ seljaga- kas ka siis on see treening mulle sobiv?
ADP treeningut saavad harrastada kõik. Kui Sul on probleeme selja või teiste liigestega, siis on alati võimalus teha liigutuste lihtsamaid variante. APD tunnis on lubatud kõik liigutused ehk tantsida oma tantsu. Mina koos muusika rütmidaga annan suuna ja keha tantsib! Läbi selle õpime usaldama oma keha ja väljendama end liikumises. Juhul, kui Sinu liiges- või seljaprobleem on äge, siis on põhjust esmalt pöörduda arsti või füsioterapeudi poole, et tegeleda sellega personaalselt. Kui probleemi põhjus on teada ja tantsimine on lubatud, siis saab APD tunnis tantsides oma keha tugevdada.

4. Miks seda treeningut tehakse paljajalu?
Tants paljajalu on naturaalne ja vabastav! Paljaste jalgade kaudu tunned ühendust maaga ja kogu grupiga. Oleme kõik mõnes mõttes sarnased ja üks hõim, paljasjalgne hõim. Lisaks tugevdab paljaste jalgadega tantsimine tallavõlvi ja hüppeliigest ümbritsevaid lihaseid. See kõik on oluline meie rühi ja tasakaalu jaoks, kuna labajalad on meie vundament.

5. Treening toimub trummimuusika saatel- kas ka sellel on mingi eriline põhjus?
Trummimuusika ja selle erinev rütm on ürgne, metsik ja kaasahaarav. APD muusika on mitmete trummide muusika, mis tunni erinevates osades on erineva tempo ja rütmiga. Soojenduse osas rahulikum, tunni põhiosas tempokas ja lõdvestudes taas rahulik. On teada, et erinevad rütmid mõjutavad meie südametööd ja emotsioone. ADP trummimuusika, kust puuduvad sõnad, annab võimaluse keskenduda rütmidele ja meil end kaasa võtta lasta.

6. Millistele inimestele sa APD treeningut soovitaksid?
Soovitan APD treeningut proovida kõigil, sõltumata vanusest ja soost. Ka neil, kes pole varem tantsimisega tegelenud või on tantsutunnid tundunud keerulised. APD lihtne ja lõbus ülesehitus annab võimaluse kõigil tantsida. Soovitan neile, kes tahavad kogeda tantsust saadavat mõnusat emotsiooni ja saada samal ajal hea aeroobse treeningu. Samuti neile, kes tahavad oma istuva eluviisiga pingesse läinud keha ja energia liikuma panna.

7. Kust ma tean, kas see treening ka mulle sobib?
Soovitan tulla tantsima ja kogeda kuidas APD Sulle sobib.
Kindlasti on see teada pärast esimest korda:)

8. Kus seda treeningut harrastada saab?


APD treeningud toimuvad spordiklubis Fittest (asume TTÜ Spordihoones, Männiliiva 7). Tantsida saab 2 korda nädalas, esmaspäeval 19.15 ja kolmapäeval 19.30. Meie juurde toovad trollid nr 3,4,9 ning bussid 10, 17, 17a 23, 27 ja 36.

9. Aga kui ma tulen esimest korda?


Esimene treening on Fittestis tasuta, nii et tule julgelt proovima! Võta kaasa mugavad trenniriided, joogipudel ning tule tantsima! Registreeru telefonil 6 202 758 või kirjuta fittest@fittest.ee, siis me teame Sind oodata!

10. Miks sulle meeldib APD juhendada? Või kust sul tuli mõte seda treeningut juhendada?

Jõudsin ADP treeningu juurde 2011 aasta kevadel. Nägin treeningu tutvustust ja peagi toimuva koolituse infot ja tundsin kohe, et see on minu tants. Koolitusel treeningsaalis trummimuusikat kuuldes sain kinnitust, et olen väga õiges kohas. Huvitav on see, et ma ei ole enne APD tegelenud tantsuga ega juhendanud tantsutreeninguid. Praegu APD tundi juhendades tunnen, et minus olev tants ja energia saavad just läbi sellise naturaalse, veidi metsiku ja ürgse liikumise väljenduda. Mulle meeldib näha grupienergia kasvu tantsu käigus ja seda, kuidas inimesed vabanevad soovist kontrollida oma liigutusi ja keha. Lahe on see, et antud trenn lubab oma naiselikkust väljendada ka treeningsaalis - saan kanda kaelaehteid, käevõrusid, kõrvarõngaid, salle. Mulle väga meeldib Afropowerdance!

Trennis osalejate kommentaarid – Mis mind AfroPowerDance treeningus üllatas? Miks mulle meeldib selles treeningus käia?:
Kristel, 43
Mind üllatas muusika, toredad lõbusad liigutused. Trenn oli lihtne ja arusaav ning treenib mõnusalt kogu keha. Tõesti väga vabastav tants.

Heleri, 24
Mind üllatas vaba liikumine, päris palju sai teha nii nagu ise tahad. Tore treening.

Greta, 37
Väga mõnus treening nii hingele kui kehale. Annab hea koormuse ja hea enesetunde. Treener on väga armas
J
Sirly, 48
See oli nii mõnus. Voolav koreograafia ja paras koormus. Trummid äratavad ürgsed instinktid.

Anette, 18
Üllatas see, et trenni saadab ainult trummimuusika ja tantsitakse paljajalu. Mulle meeldib selles trennis käia, sest saan siin ennast vabalt liigutada ja tantsida. Siin on lõbus.

No comments:

Post a Comment