Friday, October 19, 2012

Lilleküla pääastekomando– 80!


Aastal 2012 täitus tänapäevasel Lilleküla päästekomandol 80 tegevusaastat. Selle tähtpäeva raames oli 20. juuli keskpäevaks komandosse aastapäeva tähistama oodatud nii endisi kui ka tänaseid selle komando töötajaid - nii pritsimehi kui pealikke, kõiki, kellel on au olnud töötada selles auväärses pikkade traditsioonidega komandos, päästes inimelusid ning rahva vara, olenemata riigikorrast.

Vaatamiseks olid välja pandud eri aegadel tehtud fotod, slaidid ja videod nii komando igapäevatöödest kui ka tegutsemisest suurõnnetustel või siis nn. tukiloputamistel. Lisaks ajakirjanduses ilmunud artiklid, mis on kajastanud võitlust tulega läbi aegade.

Endised komando töötajad tutvusid majaga ning tundsid elavat huvi aastate jooksul toiminud muutuste kohta.

Õppeklassis ja hoovipealses garaažis oli eksponeeritud kõik see, mis kajastas komando ajalugu tema loomisajast kuni tänapäevani välja. Oli fotosid, kus tuletõrjuja kandis saksa okupatsiooniaja riideid, ning kirjutisi, ettekandeid ja tähelepanekuid, millest selgub mitmete tuletõrjepõlvkondade keeruline vastuoluline elu siinses komandos.

Eraldi mainimist väärib Lilleküla päästekomando praegune juhtivpäästja Asso Ende, kes ligi poolteist aastat kestnud pingsa ja täpse töö tulemusena valmistas komandohoone projekti järgi suurusjärgus 1:100 maketi, tehes sellega komandole kingituse tema 80. aastapäeva puhul.

Samal päeval enne piduliku ürituse algust toimus komando õppeklassis visioonikonverents teemal „Lilleküla päästekomando ja ennetuskeskus kui ühtne tervik“, mille eestvedajaks oli Põhja Päästekeskuse juht Priit Laos. Et mõttearendus jõuaks ka reaalse olemuseni, olid kohale kutsutud nii Siseministeeriumi, Riigi Kinnisvara kui ka Päästeameti esindajad, kes võiksid aidata ideid rakendada. Peale ühist arutelu tutvuti komando hetkeolukorraga ning liiguti üheskoos osa saama komando juubelist ning tervitama kohale saabunud endisi Lilleküla päästekomando töötajaid.

Päev varem, 19 juulil, oli Lilleküla päästekomando hoone avatud kõigile linnakodanikele, mille raames tutvustati huvilistele päästjate igapäevatööd.
Urmas Ojaste
loo autor

Avatud uste päeva raames käis kohal ligikaudu 200 inimest. Toimusid ringkäigud komandos, oli võimalik tutvuda päästetehnikaga ning proovida selga tuletõrjuja varustust. Päästjad vastasid lahkelt külaliste küsimustele ning tutvustasid komando ajalugu. Avatud oli ka fotonäitus. Lisaks näitasid päästjad oma oskusi, päästes inimest põlevast tornist ning likvideerides keemiaõnnetust. Meeleolukas aastapäevapidu lõppes ühise tordisöömisega.
 







No comments:

Post a Comment