Wednesday, June 20, 2012

Tallinna kergliiklusteede pikkus moodustab tänavu 210 km

Tulenevalt uute kergliiklusteede rajamisest ja olemasolevate korrashoiust on kergliiklejate arv Tallinnas iga aastaga kasvanud. Loodud on uusi võimalusi nii sportimiseks kui ka igapäevaste sõitude tarbeks. Lisaks sellele kasutab Tallinna kergliiklusteid igal aasta tuhandeid välisturiste, kes saabuvad enamasti kruiisi- ja reisilaevadega, aga ka jalgrattaga mööda maanteid.

Aastal 2011 jalgrattateede ehitusse tehtud investeeringute maht ulatus 1,7 miljoni euroni. Mullu tehtud töödest pälvis enim tähelepanu ligikaudu kahe kilomeetri pikkune „Kultuurikilomeeter“ Linnahallist Tööstuse tänavani. Vanale raudteetammile rajatud kergliiklustee annab juurdepääsu seni vähekasutatud rannaaladele ning kultuuriobjektidele - Linnahall, Kultuurikatel, Kalasadama kalaturg, Patarei vangla, vesilennukite angaarid, Eesti Meremuuseum, Noblessneri laevatehase hooned ja Kalamaja kalmistupark. Lisaks mahajäetud raudteetammi kasulikule kohaldamisele, on Kultuurikilomeeter oluline tõuge lähedalasuvate kultuurimälestiste korrastamiseks.
Mullu ehitas linn kergliiklustee Valdeku tänava ja Viljandi maantee äärde (lõigus Männiku tee – Viljandi mnt – linna piir). Kergliiklustee rajati Randvere tee rekonstrueerimistööde mahus (lõigus Kummeli tee –Pärnamäe tee)
„Astangu“ jalgrattatee (lõigus Paldiski mnt- Akadeemia tee) rajati Harku raudteetammile ja ta ühendab Harku valla kergliiklustee linna võrgustikuga. Ka see tee on aktiivselt kasutatav nii sportimiseks kui ka igapäevaste sõitude tarbeks.
Ehitushooaeg on juba avatud ning teede ehitustööd alanud. Üks suuremaid projekte käesoleval aastal on Lääne-Tallinna ühendatud kergliiklustee ehitus, mis ühendab Mustamäe, Nõmme ja Haabersti linnaosi. Mullu sai valmis Haabersti linnaosa läbiv jalgrattatee lõik, mis kulgeb mööda endist Harku raudteetammi. Tänavu jätkab linn Lääne-Tallinna ühendatud kergliiklustee ehitust Nõmmel ja Mustamäel (lõigus Pärnu mnt –Järveotsa tee). Rajatav asfaltbetoonkattega kergliiklustee on viie ja poole m laiune, valgustatud ning kahesuunaline. Kergliiklustee kõrvale rajatakse poole m laiune sõelmekattega jooksurada. Rajatav kergliiklustee on pisut üle viie km pikk ning trassile tuleb 16 puhkekohta. Rajatakse ka kolm autoparklat. Tööd on plaanis lõpetada 2012.a. juulis.
Käesoleval aastal rajatakse kergliiklustee Kadaka pst (lõigus Mäepealse tn - Kadaka pst 169A). Tööde lõpetamise tähtaeg on 29. juuni 2012.a
Kergliiklustee rajatakse ka Pärnamäe teele (lõigus Randvere tee – linna piir) mis ühendab linna kergliiklusteed Viimsi valla kergliiklusteedega. Tööde lõpetamise tähtaeg on 30.juuli 2012.a.
Eelmise aastaga võrreldes on Tallinna linnas juurde ehitatud ligikaudu üheksa km kergliiklusteid, mis teeb Tallinna kergliiklusteede kogupikkuseks 210 km.
Juba 8-ndal järjestikusel aastal annab Tallinna linn välja jalgrattateede kaardi, mis on rattahuvilistele tasuta. Käesoleval aastal jagame 3000 voldik-kaarti „Jalgrattateed Tallinnas 2012“. Kaardi ühel poolel on Tallinna kergliiklusteed koos loodusväärtustega, lisaks kesklinna vaatamisväärsused ja suuremad terviserajad, kaardi teisel poolel on ülevaade lähivaldade kergliiklusteedest koos Harjumaal asuvate loodusväärtustega. Lisaks on kaardil eraldi välja toodud suuremad rattapoed, kus on võimalik jalgrattaid remontida ja hooldada.
Juba 1.maist alates on neid võimalik saada linnaosade infosaalidest ja turismiinfokeskusest. Samuti jagame kaarte ratta- ja liiklusteemalistel väliüritustel.

Soovin teile kõigile meeldivaid suviseid sportimis- ja jalgrattaelamusi!

Kalle Klandorf

Tallinna abilinnapea

No comments:

Post a Comment