Wednesday, June 20, 2012

NOORSOOPOLITSEI: TURVALINE SUVI ON MEIE KÕIGI KÄTES

Alanud suve valguses on paslik mõtiskleda, kuidas me igaüks saaksime toimida nii, et suvi mööduks meeleolukalt ent sekeldusteta.

On selge, et soojad ilmad ja kuum päike toovad rõõmu paljudele meist. Siiski ei tasuks unustada, et kogu selle toreduse võib rikkuda ebameeldiv seik, mis mõtlematu tegutsemise tagajärjel kogu suve võib rikkuda. Politsei tegeleb taoliste tagajärgedega pea igapäevaselt. Olgu selleks siis kodust plehku pannud nooruk, salaja poe nurg taga suitsu või õlut pruukiv alaealine või poest kommi pätsanud võrukael. Ent kas poleks lihtsam neid pahategusid ennetada, teha midagi selleks, et hiljem ei peaks tehtut kahetsema?
Laialt on levinud arusaam, justkui on politseiniku peamine ülesanne ja soov karistada – kirjutada protokolle ning teha trahvi. See ei ole nii. Ka meie endi huvides on ju tegelikult see, et meid ümbritsev keskkonda oleks turvaline paik meie lähedastele, peredele ja sõpradele. Koos inimese endaga saame ära teha palju selleks, et hilisemate tagajärgedega tegeleda. Pean silmas nii koduste endi rolli oma lapse tegevuse üle kui ka seletustööd– miks mingi asi on vastuolus seadustega ning mida võib põhjustada mõtlematu tegutsemine. Et alkoholi joomine suurendab riski sattuda sekeldustesse, langeda kuriteoohvriks, rääkimata hilisematest tervisekahjustustest. Või, et kodust ära jooksmine ning nö juhututtavatega ringi uitamine ei ole turvaline. Kui me ise ei anna põhjust varastel oma laokile jäänud asju endale himustada, kui oleme näiteks läinud ujuma, ei pea ka hiljem nurisema, olu mul müüd seda veel vaja.
Usalduslikkust suhtest saab kõik alguse
Oluline on lapsevanema ja lapse vaheline usalduslik suhe. See, et laps julgeb oma ema-isa poole mures pöörduda ning nõu ja abi paluda. Kui me ei tunne ise huvi, kellega ja kus mu poeg või tütar parasjagu on ja millega tegeleb, siis hiljem ei tasu ka oodata, et seda infot kandikul keegi ette kannab. Tean, et lapse tegemiste vastu huvi tundmine võib paljuski olla tingitud kiirest elutempost, siis aeg-ajalt tuleb seda kas või endale meelde tuletada, nii imelik kui see ka ei tundu.
Rääkimine olulistel teemadel, milleks üks on õiguskuulekas käitumine, aitab kindlasti kaasa turvalisema elu poole. Kui üksi ei jaksa või puuduvad oskused, on alati mõistlik abisaamiseks pöörduda oma ala spetsialisti poole. Olgu selleks siis lastekaitsetöötaja, sotsiaalnõunik või noorsoopolitseinik. Uskuge, jagatud mure on pool muret ning üheskoos on lootust parema tulemuse saamiseni palju lihtsam jõuda.
Ehk kogu eeltoodu kokku võttes on väga palju asju, mida me kõik, lapsevanemad, õpetajad, sõbrad ja tuttavad saame ära teha selleks, et säästa endid ja lapsi sekeldustest, mis halvemal juhul võivad päädida kuriteo ohvriks langemisega. Samuti on alati õige abisaamiseks pöörduda kas siis politsei või mõne muu asutuse poole, kes hädasolijat aidata suudab.

Turvalist ja hoolivust täis suve!

Nurmely Mitrahovitš

Põhja prefektuuri Lõuna politseijaoskonna noorsooteenistuse vanem

No comments:

Post a Comment