Friday, December 16, 2011

Tondipoiste mälestussamba juures toimus öine mälestusrivistus

1. detsembri varahommikul kell 5.15 toimus 1924. aasta 1. detsembri mässus hukkunud kadettide mälestustseremoonia endise Tondi sõjakooli ees, Tondipoiste mälestussamba juures.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakooli kadetid mälestasid oma riigipöördekatses hukkunud koolivendi. Sõjakooli kadetid Arnold Allebras, Aleksander Teder, Aleksander Tomberg ja August Udras langesid 1. detsembri mässu mahasurumise käigus Tondi sõjakooli kaitstes. Tondi sõjakool oli esimene sõjaline objekt, mida mässukatse käigus rünnati.
Kristiine linnaosa vanema Andrei Novikovi sõnul olid need neli noort meest, kes Tondi kasarmutes hukkusid, pühendanud oma elu Eesti vabadusele. „1. detsembril 1924 Eesti riigi saatus rippus
juuksekarva otsas ja vaid väheste meeste julgus ja kangelaslikkus suutsid Eesti päästa sellest saatusest. Need noored kadetid hukkusid kangelastena aga nad elasid ka kangelastena, kes relvaga käes seisid oma isamaa kaitsel. Nad võitlesid selle eest, et meie kõik – igaüks meist – saaksime rahulikult elada vabas riigis,“ ütles A. Novikov.
Amandus Adamsoni 1928. aastal loodud monument oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis. 1941. aastal hävitatud monument taastati vanade fotode alusel ning avati 2009. aasta 15. mail.

Rivistus algas samal kellaajal, kui mässajad 87 aastat tagasi sõjakooli ründasid.

No comments:

Post a Comment