Friday, May 21, 2010

Minu kogemus Hispaania vahetusüliõpilasega

Foto: Kaisa Kask ja Felipe Ortega Gonzales.


Seoses tuutoriõpingutega Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis sain tuttavaks hispaanlase
Felipe Ortega Gonzalesega, kes tuli Eestisse ERA SMUS programmi abil Las Palmase
Ülikoolist, Gran Canarialt Hispaaniast, õendusala praktikale.


Lõunamaalase praktika algas mõnusa pakasega jaanuarikuus ja lõppes aprilli keskel. Felipe oli hispaanlasele omase avatud ja rõõmsa olekuga ja eestlased tundusid talle väga kinnised ning Tallinn oli külm ja kõhe võrreldes Hispaaniaga.
Alguses oli tal kõige raskem kohaneda siinse eluga, eriti ühest sihtkohast õige ühistranpordiga teise kohta jõudmisega, kuna meie transpordikorraldus oli temale keerukas. Aga mida aeg edasi, seda rohkem uusi sõpru kogunes ja üha enam hakkas talle siin meeldima, isegi nii väga, et juba kuu aja pärast tuleb Felipe Eestisse tagasi.
Praktika alguses tekkis Felipel probleeme inimestega suhtlemisel, kuna inglise keele aktiivse kasutamise kogemust oli tal vähe ja eesti keelt ta ei osanud, kuid ta õppis juba esimesel nädalal
eesti keele selgeks nii, et oskas teise päeva lõpuks ennast tutvustada ja kolmanda kuu lõpuks lihtsas keeles suhelda.
Praktika käigus viibis Felipe erinevates Ida-Tallinna Keskhaigla osakondades ja leidis igalt poolt midagi uut ja huvitavat. Kõige rohkem hindas ta võimalust olla praktikal erakorralise meditsiini osakonnas, kus sai osaleda operatsioonidel. Oma praktika aega Tallinnas iseloomustas Felipe kui iseseisvumise perioodi, mille vältel tema arusaamine maailmast muutus üpris palju. Ta sai tuttavaks Eesti ja meie inimeste ning kultuuriga, õppis väljendama ennast eesti keeles, leidis uusi sõpru ja sai väärtusliku kogemuse töötamiseks erinevas keele- ja kultuurikeskkonnas.
Minul omakordaoli huvitav õppida hispaania keelt, kuigi hispaaniakeelsete sõnade hääldamine
oli väga raske. Tuutoriks olles leidsin endale uue sõbra, õppisin tundma Hispaania kultuuri,
tutvusin Hispaania köögiga ja proovisin Hispaania tuntuimat toitu paellat – riisi mereandide
ja lihatükkidega. Sain lihvida inglise keele oskust ning üle oma hirmust seda oskust kasutada.
Tuutorikoolitus andis mulle võimaluse saada osa nn „rahvusvahelistumisest kodus“, mille korral ei peagi ise kuhugi välismaale minema, et saada tuttavaks teise kultuuriga.


Kaisa Kask
Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli terviseedenduse eriala teise kursuse üliõpilane

No comments:

Post a Comment