Friday, April 9, 2010

Talvest ja talvisest teehooldusest

04. jaanuaril 2010 sündis Tallinnas uus lumerekord – lumekihi paksuseks mõõdeti 62 cm. Erakordne talv nõudis meilt erakordseid meetmeid. Kui varem on linnaosast maksimaalselt lund välja veetud 10 koormat, siis sellel aastal viisime linnaosa kõrvatänavalt välja 6 735 m³ lund ehk 450 veoautokoormat.

Osa lumest olime sunnitud ladustama Kotka 12 staadionile, kus me ehitasime sellest 8 meetri kõrguse liumäe. Sellelt mäelt lasime vastlapäeval liugu ja osadest lumekuhjadest ehitasime lumekujusid.
Suur lumekogus, kitsad kõrvaltänavad olid tõsiseks väljakutseks meie tänavahooldust teostavale lepingupartnerile - AS-le Veolia Keskkonnateenused. Mitme meetri kõrgused lumehanged muutsid meie niigi kitsad kõrvaltänavad veelgi kitsamaks, mistõttu mõnedki neist muutusid nö ühesuunaliseks. (kui teine auto vastu sõitis, pidi leidma mõne sissesõidu, tasku või siis tuli paar meetrit tagurdada). Samuti muutsid lumekoristamise keerulisemaks tänavate äärde pargitud sõidukid. Kahjuks unustasid mõned sõidukiomanikud liikluseeskirjas sätestatud nõuded, et juht ei tohi pargitud sõidukiga sulgeda teiste sõidukite liiklust sissesõidul õuedele ja teega külgnevatele aladele ega takistada jalakäijate liikumist ülekäiguradadel, ristmikel ning asula sõiduteel tohib sõidukeid parkida ühes reas, kusjuures sõiduk ei tohi olla kaugemal kui 0,2 m sõiduteeäärest.
Meie lepingupartner paneb kinnistuomanikele südamele, et kevad-sügisperioodiks haljasriba kaitseks asetatud kivid jm takistused tuleb talveks ära koristada.
Sõidukiomanikele tuletame meelde, et:
lumesahk on laiem kui sõiduauto. Sealt, kus sõiduauto napilt veel läbi mahub, lumesahk seda ei sa. Saha normaalne töölaius on 3 m.
lund saab korralikult lükata vaid siis, kui sõidukid on õigesti pargitud
probleemiks on nn peeglite ja antennidega lumehanged ehk sõidukiomanikud, kes ei kasuta oma sõidukit talveperioodil, parkides sõiduki tänava äärde ning kus siis sõidukid muutuvad peegli ja antenniga lumehangeks, takistades sellega tänavakoristust.


Foto: Kullerkupu tn lumevedu.

No comments:

Post a Comment