Friday, April 9, 2010

I talimängud Tallinna I Internaatkoolis



Margit Aedma,
Tallinna I Internaatkooli infojuht

Seoses XXI taliolümpiamängudega Vancouveris otsustati Tallinna I Internaatkoolis korraldada oma talimängud. Mängude toimumisajaks valiti 25.-26. veebruar 2010. Ilma koha pealt osutusid valitud kuupäevad ideaalseteks – suur külm oli möödas, suur sula polnud veel alanud.

25. veebruari hommikul toimus esimeste talimängude pidulik avamine. Pärast ergutuskõnet kooli direktor Evi Kraanilt ja mängude ajakava tutvustust kooli kehalise kasvatuse õpetaja Mati Ummeri poolt esinesid veel kooli lastekoor ja Nõmme Noortemaja tantsutüdrukud.
Seejärel võis sporditegemine alata.
Paralleelselt toimus mitmeid üritusi, et igaühele leiduks jõukohast ja huvitavat tegevust.
Esimesel päeval said abikooli 2.-5. klassi õpilased Hiiu staadionil suusatamise algõpetust – paljudele väiksematele oli see seoses viimaste aastate kehvade lumeoludega päris esimene kord suuskadel. Abikooli 6.-9. klassi õpilased aga osalesid jääpalli võistlustel. Spordiala meeldis lastele väga, esikohale 5 klassi hulgast tuli 9A klass.
Abikooli esimesed klassid koos toimetulekukooli 1.-9. klassidega lustisid päikesepaistel koolimaja ümber 12 "jaamas". Õpilased koos õpetajatega läbisid postidega tähistatud jaamad: kõige enam pakkusid rõõmu lastele kotis trepilt hüpped lumme, mis lõppesid istmikul mäest alla liuglemisega. Eriline oli õpilastele tõukekelguga sõit ja kaaslase sõidutamine, suusasaapa täpsus- ja kaugvisked jpm.
Kõiki punapõskseid sportijaid ootas toas soe tee ja lõunasöök. Peale väikest puhkust ja riiete kuivatamist olid abikooli ja toimetulekukooli õpilased uuesti õues lumelinna ehitamisel. Suureks abiks olid sõdurpoisid Vahipataljonist erikujuliste lumekäikude ja skulptuuride valmistamisel.
Hoolduskoolis Kiili tänaval toimus 25.02 talimängude raames saalispordipäev. Sai ennast proovile panna Team Walkeri abil saalis suusatades (üksteisega kokku ühendatud suusad). Võistlus toimus neljas rühmas ning finišisse jõudsid kõik võistkonnad peaaegu üheaegselt. Kuna Team Walker nõuab tasakaalu hoidmist ja säilitamist, siis oli kukkumist, naeru ja nalja palju.
Teisel päeval, 26. veebruaril käisid abikooli 2.-5. klass Mustamäel Katlamäel kelgutamas, 6.-9. klassile aga peeti kooli meistrivõistlused murdmaasuusatamises. 6.-7. klass võistlesid distantsil 1,4 kilomeetrit, vanemad kaks korda pikemal distantsil.
Abikooli 1. klassid ning väiksemad toimetulekukooli klassid alustasid saalis laulumängude ja teatevõistlustega, kus kasutati lustakaid abivahendeid. Vanemate klasside õpilased aga suusatasid ümber koolimaja ajale ja kelgutasid mäel. Seejärel toimus vahetus: vanemate klasside õpilased hakkasid saalis lauluõpetaja juhendamisel mängima ja võistlema osavusele ning väiksemad läksid õue kelgutama ja suusatama.
Hoolduskoolis aga oli teine päev õuespordipäev, kavas olid bagisõit ja kiirlaskumine. Bagisõit kujutas endast üksiksõitu kelgutamises, kus treenerid andsid kelgule suure hoo. Treenerid olid omadega täitsa läbi. Kiirlaskumiseks oli valmistatud spetsiaalne mägi ja see ala valmistas eriti palju rõõmu ja lusti.
Talimängude lõpetamise korraldas iga kooliosa eraldi: abikoolis said suusatamises iga klassi parimad kaela medalid ja kõik osalejad jäätise, toimetulekukoolis anti kõikidele osalejatele keraamiline medal ja jäätis. Hoolduskoolis sai iga laps koju viia medali.
Mängudel osalenud õpilased ja õpetajad on kindlad, et Tallinna I Internaatkooli talimängud toimuvad kindlasti ka tulevikus.

No comments:

Post a Comment