Monday, August 29, 2011

Maskid, kas me tunneme teid?

Tõelised Veneetsia maskid Prantsusmaalt.
Tänavu suve meeldejäävaim ja eredaim sündmus Kristiines oli juunikuus Löwenruh pargis toimunud Veneetsia maskikarneval, mis tõi kokku väga palju rahvast. Esimest korda toimunud üritusest võtsid osa üle 100 esineja, mõned neist väljastpoolt Eestit, ning tuhatkond vaatajat.

Kristiine Lehe küsimustele vastab ürituse korraldaja Vadim Antsupov.

Kust tuli mõte korraldada Tallinnas Veneetsia karneval?
See sai alguse sellest, et juba viis aastat olen ise osalenud Veneetsias kuulsal karnevalil, kus iga kord maskeerin end uueks tegelaseks. Kostüümid ja maskid teen ise. Olen ainus osaleja mitte ainult Eestist, vaid kogu endisest Nõukogude Liidust.
Sealne korraldus meeldib mulle väga. Juba esimene karneval jättis mulle unustamatu mulje ning mul
tekkis mõte teha midagi sellist ka Tallinnas.

Aga mis seob Tallinna ja Veneetsiat?
Esiteks, nii Tallinn kui Veneetsia on hansalinnad. Teiseks, oleme juba palju aastaid sõpruslinnad.
Veel nõukogude ajal kinkis Veneetsia meile gondli. Muide, need on väga kallid, kuna kõik tehakse
käsitööna. Kahjuks mädanes see gondel mitu aastat laevatehases kuni nüüd paar aastat tagasi restaureeriti.
Isegi mõeldi keegi saata gondlijuhiks õppima, kuid plaaniks see jäigi. Praegu kogub gondel jälle Meremuuseumi hoidlas tolmu. Loodan, et kunagi lastakse see ikka vette.
Kui rääkida kahe linna sarnasustest, siis nii Tallinnas kui Veneetsias on levinud üks arhitektuuristiil – gootika. Ka tänavad on mõlemas linnas munakivisillutisega. Ning lõpuks ka linna-traditsioonid on väga sarnased: tegelikult tähistas karneval vastlanädala algust, mida tähistavad mõlemad linnad.

See tähendab, kokkupuutepunkte on palju?
Jah...
Kui karnevali korraldamise idee oli küps, hakkasin kirjutama projekte, käisin paljudes asutustes, kuid keegi ei tundnud huvi. Siis juhtusin jagama oma ideed Löwenruh pargis asuva samanimelise restorani omanikuga. Park osutus ideaalseks karnevali läbiviimise kohaks, kuna meenutab tillukest Veneetsiat. Seal on lõvi kuju, lõvi on ju Veneetsia sümbol. Löwenruh’s on ka kanal, mis ümbritseb pargisaart.
Tänu sellele, et 2011. aastal sai Tallinnast Euroopa kultuuripealinn, võeti meie projekt töösse. Kõik klappis suurepäraselt.

Kuidas te karnevalile osalejaid saite?
Kuna ma ise osalen Veneetsia karnevalil, siis tunnen väga hästi inimesi, kes sinna kogunevad ja hoian nendega ühendust. Saatsin neile kutsed. Muidugi kõik ei tulnud, kuid see on ka arusaadav. Eesti asub päris kaugel Itaaliast, Prantsusmaast ja teistest riikidest, kus sellised karnevalid tavaliselt toimuvad. See on esimene karneval Eestis ning vähesed entusiastid on valmis sõitma sellise ürituse pärast omal kulul „jumal teab kuhu ja milleks”.
Kuid tuleb au anda, et inimesed tulid kohale. Meie karnevalist võttis osa kaks tõelist Veneetsia maski Prantsusmaalt ja Saksamaalt. Peale nende oli osalejaid Soomest, Venemaalt (Moskva, Peterburi) ning Eestist – Maardust, Narvast, Narva-Jõesuust, Tallinnast. Kokku umbes 120 inimest.

Vaatajatele meeldis üritus väga ning nad nõuavad järge. Kas see on plaanis?
Jah, muidugi, minu sooviks on ka, et iga-aastased maskikarnevalid saaksid meil traditsiooniks. Teeme meie üritusele reklaami. Kuna esimene kord õnnestus väga hästi, kavatsen järgmisel aastal kaasata uhked kostüümid välismaalt.
Proovin meelitada osalejaid auhindadega. Ehk isegi sõiduga Veneetsia karnevalile. Tööd on palju.
Kuid kõige tähtsam on minu jaoks tuua Veneetsia karneval Eestisse, kuna vähesed saavad lubada endale sõitu Veneetsiasse, et näha sealset karnevali. See on väga kallis lõbu.

Aga kuidas rahastamisega on? Tänavu oli see kultuuripealinna raames. Aga edaspidi?
Eks me otsi sponsoreid, pakume asutustele vastastikku kasulikku osalemist reklaami eest, vahetuskaupa jne. Teretulnud on kõik, kes soovivad toetada üritust nii raha kui ka osalemisega.
Ise kavatsen sõita Veneetsiasse. Oleksin rõõmus, kui keegi avaldaks soovi osa võtta kuulsast karnevalist ja tulla koos minuga. Moodustada võiks terve delegatsiooni ja näidata ennast.
Minuga saab ühendust kirjutades e-posti aadressile avgust@hot.ee. Õpetan, kuidas teha maski ja kostüümi, viin läbi õpitoa, kuna sel on oma traditsioonid – salajane Veneetsia maski koodeks.

Edu teile ja tänud ilu eest, mida rahvale pakute!
Löwenruh pargis toimunud Veneetsia maskikarneval tõi kokku palju rahvast.

No comments:

Post a Comment