Thursday, December 16, 2010

Nüüd ka Kristiines oma turg

Novembri lõpus kerkis Tallinnasse uus turg: Kristiine linnaosas aadressil Kotkapoja 2b avasid ostjatele oma uksed Kristiine turu kaubapaviljonid.

Ljubov Semjonova
Avalike suhete nõunik

Kohe esimesel tööpäeval leidis turg oma ostjad, kes ootasid kannatamatult selle avamist. Kui „turusuhteid” eelistatavad Kristiine elanikud olid varem sunnitud käima Keskturul või Nõmme turul, siis nüüd on neil võimalus osta värskeid toiduaineid vahetult kodu läheduses.
Mugav kõigi jaoks Kolmekümne väikse kaubapaviljoniga uue turu asukoht on valitud selliselt, et sinna pääseksid mitte ainult Kristiine, vaid ka teiste linnaosade elanikud. Lisaks mugavatele lahtiolekuaegadele (iga päev 9.00-19.00) on ka hea transpordiühendus: turu vahetus läheduses
peatuvad bussid, trollid ja isegi elektrirongid.
Parkimiskohtade väljaehitamine veel jätkub, kuid kohalike elanike, eriti naabruses elavate pensionäride jaoks see nii tähtis ei ole. Neil on hea meel, et nad ei pea enam ülerahvastatud bussides teiste linnaturgudeni sõitma ning leivapätsi, kartulikilo või vorstijupi ostmiseks poodi minema. Pealegi on kaubad uuel turul märgatavalt odavamad kui suurte kaupluste lettidel, mis on väga oluline hinnakasvu ja „külmutatud” pensionide ja „sulatavad“ palkade taustal.
Kuigi Kristiine turu ametlik esindaja Andres Rosalka usub, et turust saavad kasu mitte ainult ostjad, vaid ka väiketootjad, kellel on väga raske jõuda oma kaupadega super- ja hüpermarketitesse.

Puuviljalett vs laste mänguväljak

Ei ole saladus, et uus turg põhjustas ägedaid vaidlusi Kristiine ja Tallinna võimude ning Harju maakonna vanema vahel. Komistuskiviks sai krunt, kuhu maakonna vanema Ülle Rajasalu väitel oli kavas ehitada laste mänguväljak.
2007. aasta alguses, st pea neli aastat tagasi sai Tallinn selle krundi riigilt. Kindlasti ei sobi see koht laste mänguplatsiks: tiheda liiklusega ristmik ühel pool ja kõrgepinge elektri alajaam teisel pool pole parim lähikond.
Lisaks on viimastel aastatel kerkinud Kristiine linnaossa uusi mänguväljakuid nagu seeni peale
vihma: tänu Kristiine võimudele ja elanikele sai pea iga hoov endale isikliku mänguväljaku.
Seevastu kohti, kust saaks osta värskeid kaupu taskukohaste hindadega ilma järjekordade ja pika sõiduta, ei olnud. Kuigi vajadus selleks tekkis juba ammu. 2010. aasta alguses kuulutas
Kristiine linnaosa valitsus välja Kotkapoja 2b maatüki rendihanke, mille võitja sai turu funktsioneerimiseks vajalike objektide ehitusõiguse.
Harju maavanema Ülle Rajasalu sõnul tekkis probleem sellest, et enne ehitustööde algust ei
muudetud detailplaneeringut, mille järgi pidi selles kohas olema laste mänguväljak, mille
ehitamiseks see koht ei sobinud. Tekib suletud ring.

Vastuseis

29. novembril pöördus pr Rajasalu vastava kaebusega halduskohtusse, kuna „turuvaidlus” oli väljunud asjaosaliste ringist - maavanema ettekirjutusest juba valminud turg lammutada linnavõim keeldus.
Detailplaneeringu muutmine on algatatud. Hetkel ei ole veel teada, millal ja milline tuleb kohtuotsus. Maakonna- ja linnavõimu põhimõtteline vaidlus võttis selgelt poliitilise varjundi. Riigikogu saadiku, keskerakondlase ja Kristiine endise vanema Lauri Laasi sõnul ei ole Reformierakonda kuuluva Ülle Rajasalu vastuseis muud kui valimiseelse kampaania algus.
Kristiine elanikud aga evitavad seniks uut turgu. Näiteks pagaritooteid müüv Regina ütles ajalehele Kristiine Leht, et tal on tekkinud juba püsikunded.
Mille poolest erineb turg supermarketist?
Eelkõige õhkkonna poolest! Kui supermarket on kõigest suur kauplus, kust võib leida kogu
vajaliku, siis turul tekib teil kindlasti oma tuttav müüja, kes teeb teile kui püsikliendile allahindlust.

No comments:

Post a Comment