Thursday, October 21, 2010

Tardunud fantaasiad Kullos





See tore kutsikas nägi nii armas välja, et tekkis soov võtta ta sülle, silitada ja lohutada. Oleksin nii teinudki, kui väikseke polnuks voolitud savist...

Ljubov Semjonova
Avalike suhete nõunik

„Mulle ta ei meeldi eriti,“ teatas järsku kutsika perenaine, õigemini armsa poolelioleva skulptuuri autor Laura. „Miks?“ imestasin mina. „Mina tahaks küll teda kussutada, ta on nagu päris, pehme ja karvane.“ Kuid mulle meeldis tüdruku kriitiline suhtumine enda nii õnnestunud töösse. See tähendab, ta ei jää kunagi saavutatul pidama, jätkab alati enda täiustamist ja jõuab suurte loominguliste saavutusteni. Nagu ka Villem, juba peaaegu väljakujunenud kunstnik - teise koera autor: suur, kuid sama lahke nagu Laura kutsikas.
Laura ja Villem, nagu ka Martin, Aleksander, Stefan, Ervi, Teele, Johan, Helmamaria, Sofi ja teised lapsed, käivad Kullo Huvikeskuse skulptuuriringis. Nende juhendajaks on kõrgkvalifitseeritud, omal ajal Kunstiakadeemia lõpetanud õpetaja Vergo Vernik. Kullos juhendab ta skulptuuriringi juba kümmekond aastat, aga kunagi omal ajal tuli ta siia ise õpilasena. Hiljem sai temast meie hulgast kahjuks juba lahkunud maailmakuulsa skulptori Kalju Reiteli abiline. Peaaegu 48 aastat õpetas Reitel Kullos noori.
Huvikeskuse Kullo skulptuuriring võib oma ajaloo üle uhkust tunda. Just siit astusid
suurde ellu paljud sellised tuntud Eesti kunstnikud ja skulptorid nagu näiteks Leo Rohlin, Jaak Soans, Tauno Kangro, Aili Vahtrapuu, Hille Palm, Tiiu Kirsipuu, Andrus Kasemaa, Terje Ojaver, Hannes Starkopf, Irina Rätsep ja teised.
Skulptuuriringi kõrval seadis ennast sisse keraamika ring, kus praegu õpib 25 last vanuses 7-18 aastat ja 18 täiskasvanut. Need kaks kunstiliiki on tihedalt läbipõimunud – mõlemas on tegu savi ja sellest meistri pingutuste ja unikaalse fantaasia tulemusena saadud ilusate esemetega.
Juba 37 aastat õpetab äärmiselt meeldiv ja tore Aino Arumäe lastele ja täiskasvanutele erinevate keraamiliste asjade valmistamise kunsti. Ning tüdrukud, kelle ma leidsin keraamika klassis töötamas, nagu oleksid oma õpetajasse: naerusuised ja keskendunud üheaegselt, tähelepanelikud ja püüdlikud. Nende noorte ja veel väikeste meistrikäte vahelt tulevad ilusad keraamilised vaasid, taldrikud, pannood, suveniirid ja isegi mänguasjad. Sama armsad kui seda ilu loonud tüdrukute nimed: Lola, Liisa, kaks Dianat, Caritta, Anna, Merit, Anett, Liisbet, Aleksandra.
Aga kas teie ei tahaks avastada endas Paul Gauguini, Paul Sérusier või miks mitte Michelangelo Buonarotti ande ning sööbida sajandite mällu? Või soovite lihtsalt kaunistada oma aeda või maja armsate ja kordumatute asjakestega?
Tulge Kullosse, Mustamäe tee 59!
Kes teab, palju meis peidetud andeid leidub?

No comments:

Post a Comment