Friday, October 9, 2015

Vargused autodest ja korteritest – miks ja kuhu pätid sisse murravad?


Autor: Lääne-Tallinna konstaablijaoskond

 


Juuni lõpus murti sisse ühte Tallinna magalapiirkonda pargitud kaubikusse. Auto pagasiruumist varastati mitmesaja euro eest tööriistu, kuid õnneks jõudsid need õige pea omanikuni tagasi.
 Kuu aega hiljem varastati Mustamäel ühest luksusautost navigatsiooniseade, kütusekaart ja auto dokumendid. Ka see juhtum lõppes õnnelikult, sest jalgrattal liikunud varas tabati koos saagiga.
 
Mõlemat vargust ühendab asjaolu, et auto omanik jättis oma asjad nähtavale kohale. Seega on kõige lihtsam viis sääraste varguste vältimiseks oma asjade hoidmine korteris või vähemasti pagasiruumis katte all.
Elu on näidanud, et auto salongis ei maksa hoida isegi väärtusetuna tunduvaid asju nagu tühi sülearvuti kott. Ilmselt lootis autosse sisse murdnud varas, et kotis on ka arvuti, kuid tegelikkus oli teistsugune. Kirsina tordil sattus auto tühjendamise ajal vargast mööda sõitma ka politseipatrull, mis mehe kohe kinni pidas. Kuigi lugu võib tunduda esmapilgul õnneliku lõpuga, jäi autoomaniku õlule uue klaasi muretsemine.
 Ainult lukust ei piisa
 Kuigi politsei tabab iga kuu mitu varast, kes teenivad elatist korteritesse sissemurdmisega ning sääraste varguste arv näitab langustrendi, suurendab hea ja kallis ukselukk oluliselt tõenäosust, et teie vara jääb puutumata. Lisaks lukkudele tasub aga üle vaadata ka valgustus maja sees ja selle ümber. Kui maja ümbrus ja trepikoda on hästi valgustatud ning vargal puudub võimalus pimedas tegutseda, siis valib ta suure tõenäosusega tegutsemiseks mõne muu koha.
Tõhusaks ennetusmeetmeks on ka turvakaamerad ja nende hoiatussildid. Kuigi kaamerad ei pruugi vargust ära hoida, on neil kaudne mõju kindlasti olemas ning hiljem aitavad need ka varastele jälile jõuda. Kaamerad võiks jäädvustada majaesist parklat koos sõidukitega, hoone sissepääse ja koridore, kust pääseb teistesse majaosadesse. Kaamerate paigaldamisel tuleks jälgida, et nendele ei pääseks kergesti ligi, sest vargad võivad kaamera objektiivi ära katta või selle sootuks lõhkuda.
Kõige odavam ja lihtsam lahendus on aga oma (maja)naabrite tundmine. Nii osatakse märgata, kui mõni võõras isik askeldab naabri vara juures ning sellest saab teda ning politseid teavitada. Lisaks varguste ärahoidmisele aitab selline elanike suhtlus ka omavahelisi probleeme vältida.
 Kuna sügis annab võimaluse ka jalgrattaga sõitmiseks, tuleb märkida, et korrusmaja koridor või trepikoda on jalgrattavaraste jaoks parim tegutsemiskoht. Mõnel juhul näeb varas saaki suisa läbi trepikoja akna ja nii lähebki enamus jalgratastest kaduma just koduukse tagant. Halb koht jalgratta hoidmiseks on ka esimese korruse rõdu ning hämar ja korraliku lukuta kelder.
 Politsei leitud esemete hoiukohtades leidub palju väärtuslikke asju alates muusikainstrumentidest lõpetades jalgratastega. Need asjad seisavad ladudes aga seetõttu, et nende omanikke ei ole võimalik tuvastada. Et seda ei juhtuks, tasub oma väärtuslike asjade seerianumbrid ja eritunnused kirja panna ning võimalusel ese märgistada. Lisaks graveeringu, markeri või kleebisega märgistamisele on tänapäeval võimalus esemeid märgistada mikromärkidega ka niimoodi, et palja silmaga seda näha pole.
 
Pika jutu lõpetuseks aga lühike kokkuvõte: asjad tuleks võõra silma alt ära panna nii autos kui ka kodus, uksed tasub hoida lukus ning kodust lahkudes aknad sulgeda.

No comments:

Post a Comment